Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Η χρονιά του Βαλβέρδε

Στο κινέζικο ημερολόγιο το 2011 ήταν η χρονιά του κουνελιού. Στο «ερυθρόλευκο» ημερολόγιο το 2011 ήταν η χρονιά του «μυρμηγκιού».
Οπου «μυρμήγκι», βάλτε «τσινγκούρι», όπου «τσινγκούρι», Ερνέστο Βαλβέρδε, το παρατσούκλι του Ισπανού τεχνικού που αναμφίβολα σημάδεψε το αγωνιστικό 2011 για τον πειραϊκό σύλλογο.

Ο 47χρονος προπονητής κατάφερε πρώτα απ' όλα να οδηγήσει τον Ολυμπιακό στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου με την κατάκτηση του περσινού πρωταθλήματος και φέτος δείχνει ικανός να τον πάει ψηλά και στην Ευρώπη, επιδιώκοντας πάντα στη διατήρηση των σκήπτρων.
Για τον Ερνέστο Βαλβέρδε ο φετινός «μαραθώνιος» είναι αναμφίβολα από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην προπονητική του καριέρα.
Σε μια δύσκολη σεζόν με Τσάμπιονς Λιγκ αλλά και αναγκαία την κατάκτηση εκ νέου του πρωταθλήματος ο Ισπανός τεχνικός πέτυχε στο να παρουσιάσει ένα ισχυρό σύνολο το οποίο επεδίωξε και κατάφερε να παίξει επιθετικό ποδόσφαιρο, ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.
Μπορεί με τις τρεις νίκες που πέτυχε και τους 9 βαθμούς που μάζεψε να μην μπόρεσε να συνεχίσει στους «16» της διοργάνωσης, όμως η παρακαταθήκη που άφησε και ο δρόμος που ανοίχτηκε στο Γιουρόπα Λιγκ είναι το μεγαλύτερο κέρδος.
Το σημαντικότερο είναι πως μπόρεσε να βάλει τη σφραγίδα του σε έναν Ολυμπιακό άκρως ελκυστικό που προκαλεί απόλαυση στους οπαδούς του και φόβο στους αντιπάλους του. Το πρώτο μισό της φετινής σεζόν πάντως δεν κύλησε ρόδινα για τους πρωταθλητές Ελλάδας. Ο συνδυασμός Ελλάδα και Ευρώπη είναι δύσκολος για κάθε ομάδα.
Ο Ολυμπιακός κατάφερε να κρατήσει δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη χωρίς να τα σπάσει. Ρωγμές όμως είχαν, καθώς στο πρωτάθλημα άφησε βαθμούς σε ματς που κάτω από άλλες συνθήκες δεν θα το έκανε. Απόρροια της τεράστιας προσπάθειάς του στο Τσάμπιονς Λιγκ, καθώς όλες οι γκέλες του είναι είτε πριν είτε μετά από αγώνα Τσάμπιονς Λιγκ.
Η ισοπαλία με τον ΟΦΗ και η ήττα από τον Αστέρα σίγουρα ήταν εκτός προγράμματος βγάζοντας προς στιγμήν από την τροχιά το «τρένο» του Βαλβέρδε, όμως η απάντηση ήταν γρήγορη και αποτελεσματική με συνεχόμενες νίκες.
Το 2012 έρχεται για τον Ολυμπιακό με μεγάλες προσδοκίες, με τους «ερυθρόλευκους» στην κορυφή της βαθμολογίας, στους «16» του Κυπέλλου και στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ να έχουν μια μεγάλη πρόκληση μπροστά τους. Την επιτυχία και στους τρεις στόχους. Το «μυρμήγκι» εγγυάται κατά πολύ με την παρουσία του στον πάγκο του Ολυμπιακού την καλή πορεία της ομάδας.
Επίθεση-φωτιά
Ο Ολυμπιακός είναι φύσει επιθετική ομάδα και σε συνδυασμό με την ίδια ποδοσφαιρική φιλοσοφία του Βαλβέρδε κατάφερε να το βγάλει στο πρώτο μισό της σεζόν. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως έχει την πρώτη επίθεση στο πρωτάθλημα με 35 γκολ, είχε την πρώτη επίθεση στον όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ με 8 γκολ, ενώ στο μοναδικό ματς του Κυπέλλου, παρότι δεν έπιασε υψηλά στάνταρ απόδοσης, πέτυχε 3 γκολ. Συνολικά οι «ερυθρόλευκοι» στα 21 επίσημα ματς που έχουν δώσει μέχρι τώρα έχουν πετύχει 46 γκολ, διόλου ευκαταφρόνητο επίτευγμα.
Τρεις καπνισμένες κάννες
Για κάθε ομάδα οι επιθετικοί αποτελούν την αιχμή του δόρατος στο σκοράρισμα, όμως είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια τα γκολ των «ερυθρόλευκων»... έσπαγαν κατά πολύ και με τους άλλους παίκτες της μεσαίας γραμμής και της άμυνας. Φέτος αυτό που έχουν πετύχει οι Τζιμπούρ, Πάντελιτς και Μιραλάς είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Σκοράρουν ακατάπαυστα αποτελώντας τα βασικά όπλα του Βαλβέρδε για τις επιτυχίες σε όλες τις διοργανώσεις.
1. Ο Ράφικ Τζιμπούρ είναι αυτός που έχει βαλθεί να σπάσει όλα τα ρεκόρ με την ερυθρόλευκη φανέλα. Στο Καραϊσκάκη είναι πλέον δεδομένο πως σε κάθε παιχνίδι ο Αλγερινός θα έχει τουλάχιστον ένα γκολ ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Υβ Τριαντάφυλλου με τα συνεχόμενα εντός έδρας γκολ και έχοντας μέχρι τώρα 9 τέρματα στο πρωτάθλημα και δύο στο Τσάμπιονς Λιγκ. «Τρομοκρατεί» τις αντίπαλες άμυνες και είναι ικανός να πετύχει γκολ με κάθε τρόπο και ανά πάσα στιγμή.
2. Ο Μάρκο Πάντελιτς αποτελεί «ρεζέρβα» από «χρυσάφι» για τον Ολυμπιακό. Πέρασε στον πάγκο τα περισσότερα επίσημα ματς του πρώτου μισού της σεζόν και όμως έχει ήδη πετύχει 11 γκολ, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως σε όσα σκόραρε ο Ολυμπιακός κέρδισε, κάτι που ισχύει και από την περσινή σεζόν (!). Ο Πάντελιτς με 9 γκολ στο πρωτάθλημα και 2 στο Κύπελλο αποδεικνύει πως είναι έτοιμος πάντα, όταν τον χρειάζεται ο Βαλβέρδε.
3. Ο τρίτος της παρέας των επιθετικών του Ολυμπιακού, ο Κέβιν Μιραλάς, παρότι φέτος αγωνίζεται πλέον πάντα στα άκρα της επίθεσης, με μοναδική εξαίρεση το ματς με τη Μαρσέιγ στο Καραϊσκάκη, έχει καταφέρει να στείλει την μπάλα 9 φορές στα δίχτυα, όλες στο πρωτάθλημα. Σημαντική συμβολή για τον Βέλγο, που μπορεί να μην ξεκίνησε καλά τη σεζόν, όμως ανέβασε γρήγορα ρυθμούς.
Το κλειδί στον άξονα
Ο Βαλβέρδε επέμενε το καλοκαίρι για ενίσχυση της ομάδας στον άξονα, καθώς ο τρόπος με τον οποίο θέλει να παίζει ο Ολυμπιακός επιβάλλει την παρουσίαση καλών και ποιοτικών ποδοσφαιριστών στη μεσαία γραμμή.
Ο ερχομός του Ορμπάιθ, προσωπική επιλογή του Βαλβέρδε, πρόσφερε στον Ολυμπιακό σημαντικές λύσεις και σε συνδυασμό με τον Ιμπαγάσα, που και φέτος είναι το «μυαλό» των Πειραιωτών, να δημιουργεί το παιχνίδι που θέλει ο Ισπανός τεχνικός. Βεβαίως στην πορεία της σεζόν και λόγω των πολλών τραυματισμών που παρουσιάστηκαν ο Ολυμπιακός βρήκε λύσεις από τους Μοντέστο και Μανιάτη που έβγαλαν με απόλυτη επιτυχία το ρόλο τους.
Ο Βαλβέρδε πίστευε και πιστεύει ακόμη στον Φέισα, όμως ο Σέρβος με τους πέντε τραυματισμούς του στο πρώτο μισό της σεζόν δεν μπόρεσε ποτέ να βρει ρυθμό. Το ίδιο ισχύει και για τον Γέστε, αλλά και για τον Μακούν, που μόλις άρχισε να ανεβάζει στροφές τραυματίστηκε σοβαρά στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό.
Στην πρώτη γραμμή οι Έλληνες
Μπορεί το ρόστερ του Ολυμπιακού να διαθέτει λίγους Ελληνες, όμως η παρουσία τους στη φετινή πορεία των πρωταθλητών είναι καταλυτική. Οι δύο αρχηγοί, Τοροσίδης και Παπαδόπουλος, αποτελούν βασικά όπλα του Ερνέστο Βαλβέρδε, όντες από τους πολυτιμότερους παίκτες των «ερυθρόλευκων». Η κλάση τους και το πάθος τους έχουν βοηθήσει ουκ ολίγες φορές τους πρωταθλητές και είναι από τους παίκτες που δεδομένα θα σημαδέψουν και το δεύτερο μισό της σεζόν.
Δεν είναι όμως μόνο αυτοί, καθώς στην πορεία των αγώνων και με σημείο αναφοράς το «Βελοντρόμ» ο Ολυμπιακός βρήκε μεγάλες βοήθειες τόσο από τον Γιάννη Μανιάτη όσο και από τον Γιάννη Φετφατζίδη. Ο Μανιάτης έπαιξε βασικός για πρώτη φορά με τη Μαρσέιγ και από τότε με τις εντυπωσιακές του εμφανίσεις έδειξε στον Βαλβέρδε ότι αξίζει να αγωνίζεται, όπως και έκανε ανελλιπώς μέχρι το τέλος του 2011.
Ο «Φέτφα» μπορεί να ξεκίνησε μεταξύ πάγκου και εξέδρας, όμως το γκολ στο «Βελοντρόμ» τον έφερε και πάλι στον αφρό, παίρνοντας ευκαιρίες και δείχνοντας ικανός να επαναλάβει το περσινό πρώτο μισό της σεζόν που ήταν η αποκάλυψη των Πειραιωτών. Επίσης και οι νεαροί Ποτουρίδης και Παπάζογλου στις ευκαιρίες που πήραν έδειξαν πως μπορούν να βοηθήσουν την ομάδα.
Ο «βράχος» και ο πολύτιμος Φουστέρ
Δύο παίκτες-κλειδιά για τον Ολυμπιακό είναι οι Μέλμπεργκ και Φουστέρ. Με διαφορετικούς ρόλους μέσα στο γήπεδο, ο Σουηδός και ο Ισπανός φροντίζουν να προσθέτουν μεγάλη ποιότητα αλλά και σιγουριά στο παιχνίδι του Ολυμπιακού.
Ο Μέλμπεργκ παραμένει «βράχος» στην άμυνα του Ολυμπιακού, ενώ ο Φουστέρ παρά τους τραυματισμούς του έχει δείξει πως είναι κατά πολύ το βαρόμετρο και του φετινού Ολυμπιακού, με σπουδαίες εμφανίσεις και σημαντικά γκολ.
Τα κέρδη με Χολέμπας - Μέγερι
Οταν ήρθαν στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2010, λογίζονταν ως απλές προσθήκες στο ρόστερ. Κανείς δεν περίμενε πως ένα χρόνο μετά ο Ολυμπιακός θα στηριζόταν για τα καλά πάνω στον Ελληνογερμανό και τον Μαγυάρο.
Ο Χολέμπας με τρομερή άνοδο στην απόδοσή του κατάφερε να γίνει βασικό και αναντικατάστατο μέλος του Ολυμπιακού, ενώ ο Μέγερι άρπαξε από τα μαλλιά την ευκαιρία που του δόθηκε και με μοναδική εξαίρεση την κακή του παρουσία στην Τρίπολη δίνει λύση στο τεράστιο πρόβλημα που έφερε η επιλογή του Κοστάντσο.
ΟΙ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΕΙΣ
Κοστάντσο και... Καζιμιέρσκι
Ο Φράνκο Κοστάντσο είναι με διαφορά η μεγαλύτερη αποτυχημένη κίνηση του καλοκαιριού για τον Ολυμπιακό.
Ο Αργεντινός ήρθε για τη μετά Νικοπολίδη εποχή και τελικά γύρισε τον Ολυμπιακό στην εποχή... Καζιμιέρσκι. Τραγικές εμφανίσεις από τον Αργεντινό, που στηρίχθηκε όσο γινόταν από τον Βαλβέρδε, αλλά δεν μπόρεσε να στηρίξει και αυτός την ομάδα.
Στο ματς με τον ΟΦΗ, όπου από καθαρά δικά του λάθη ο Ολυμπιακός έχασε δύο πολύτιμους βαθμούς, ήρθε και το φινάλε της «ερυθρόλευκης» καριέρας του Κοστάντσο που είναι στην πόρτα της εξόδου. Απογοητεύσεις υπήρξαν κι άλλες, με τον Γέστε να αδικεί τον εαυτό του και να μη δείχνει τη διάθεση που έπρεπε για να προσφέρει. Η απόφασή του να κάνει αρθροσκόπηση χωρίς να ενημερώσει τον Ολυμπιακό ήταν αυτή που τον έβαλε στη μαύρη λίστα, αλλά κυρίως τον άφησε πίσω αγωνιστικά. Ο Βάσκος είναι κάτι σαν guest star στον Ολυμπιακό.
Απογοήτευση είναι και ο Φέισα όχι για το ταλέντο του που είναι δεδομένο, αλλά για τους συνεχόμενους τραυματισμούς που τον άφησαν εκτός στα περισσότερα ματς. Εκτός κλίματος και ο Αμπντούν, που έχει ελάχιστα ματς με καλή απόδοση, μεταξύ πάγκου και εξέδρας και ο Χαβίτο, που είναι πιθανό να φύγει τον Ιανουάριο.
Πηγή: Goal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου